Het belang van vezels in de voeding en welke vezels zijn goed voor mij?

Darmmanagement

Het is bekend dat we allemaal te weinig vezels eten.
En als we dan eens een keer vezels eten, dan irriteert dat onze darmen. Hoe kan dat? We moeten een manier vinden om tenminste 30 gram vezels tot ons te nemen elke dag.

Voor een goed functionerende darm hebben wij vezelstoffen nodig. Vezelstoffen verbeteren de stoelgang, kunnen cholesterolverlagend werken en stabiliseren de bloedsuikerspiegel.

Daarnaast tonen onderzoeken aan dat een hoge inname van voedingsvezels in verband staat met een lager risico op ondere andere hart- en vaatziekten. Vezels zijn ook nodig als voedingsbodem voor goede darmbacteriën.

Wanneer je niet genoeg vezels eet, kan dit leiden tot een onevenwichtige darmflora en een afname van het aantal goede bacteriën in de darmen. Als gevolg hiervan kunnen de overgebleven bacteriën zich richten op het eten van de beschermende slijmvlieslaag die de darmwand beschermt.

Het slijmvlies in de darmen heeft belangrijke functies, zoals het reguleren van de opname van voedingsstoffen, het beschermen van de darmwand tegen beschadigingen en het bevorderen van de groei van nuttige bacteriën. Als dit slijmvlies wordt aangetast, kan dit leiden tot een verhoogde permeabiliteit van de darmwand en de ontwikkeling van ontstekingen en ziektes.

Daarom is het belangrijk om voldoende vezels in je dieet op te nemen om een gezonde darmflora te behouden en de beschermende slijmvlieslaag te ondersteunen.

Voedingsvezels zijn te verdelen in twee groepen. De niet-oplosbare vezels komen voor in volkoren producten, lijnzaad, fruit en de schillen van groenten. De in water oplosbare vezels komen voor in Darmmanagement, (vlozaad), haver, vruchten, gerst, peulvruchten en zeegroenten.

Via de dagelijkse voeding krijgen wij over het algemeen te weinig vezelstoffen binnen, slechts 10 tot 20 gram. Het gebruik van Darmmanagement vezels en/of een ander voedingspatroon kan dit recht trekken.

Eigenschappen
De Darmmanagement vezels zijn oplosbaar en kunnen tot twintig maal hun eigen gewicht aan water opnemen. Hierdoor maken ze de darminhoud zachter en volumineuzer en verbetert de darmpassage.

Het gebruik van Darmmanagement gaat verstopping tegen, verbetert de darmperistaltiek en kan diverticulosis (darmuitstulpingen) voorkomen.

Darmmanagement wordt gezien als de vrijmaker van aanslag / plaque op de darm, transitverbeteraar en werkt gunstig bij diarree wanneer deze te wijten is aan irritatie van het darmslijmvlies. Psyllium / Darmmanagement is een bulkvormer, een vezelproduct, maar in tegenstelling tot alle andere vezelproducten welke irritatie van de darm opwekken, totaal zonder enige prikkeling.

De vezels worden voor een klein deel door de darmbacteriën omgezet in stoffen die een bijdrage leveren aan het voorkomen van darmkanker.

Darmmanagement vezels vertragen bovendien de opname van koolhydraten en suikers, waardoor de bloedsuikerspiegel minder schommelingen vertoont. Daarnaast binden deze vezels een aantal toxinen en zware metalen aan zich en helpen zo het lichaam te ontgiften.

Darmmanagement heeft bovendien een gunstige invloed op het cholesterolgehalte, doordat ze de heropname van cholesterol in de darmen verminderen.

De vezels in darmmanagement zorgt voor voldoende soepele vezels in de ontlasting en reduceren het hongergevoel.

Darmmanagement is het beste product voor gewichtbeheersing en een instandhouding van de algemene gezondheid in het darmstelsel. Het bevat een sponsachtige vezel dat het hongergevoel vermindert, spijsvertering verbeterd en de darmen reinigt welke het tot een perfecte keuze maakt voor een gezond dieet.

Darmmanagement wordt ook gebruikt bij IBS (een stress gerelateerde aandoening met afwisselend diarree en constipatie) Omdat het een snelle en eenvoudige ontlasting garandeert is het een ideaal product voor mensen met aambeien.

Darmmanagement zuigt een aanzienlijke hoeveelheid water op uit het darmstelsel en vormt daarbij de ontlasting zodat de stoelgang sneller en makkelijker verloopt.

Darmmanagement heeft daarbij nog extra voordelen boven andere vezels. Zo verminderd flatulentie (gasvorming), en een opgeblazen gevoel.

Opmerking:

 • Innemen met veel water of water gemengd met vruchtensap.
 • Gebruik geen Darmmanagement indien u een obstructie in de darm heeft of een ziekte dat vernauwing van de darm of ander deel van de spijsvertering veroorzaakt

Interacties met andere geneesmiddelen

Cellulose bevattende preparaten kunnen hartglycosiden, salicylaten, cumarinederivaten en nitrofurantoïne binden.

Hoewel deze effecten niet bekend zijn van Darmmanagement, kunnen ze niet worden uitgesloten.

Geadviseerd wordt minimaal 2 uur tussen het innemen van Darmmanagement en de overige medicatie te houden.

Bijwerkingen
Obstructie van de darm door te geringe vochtinname.

Eigenschappen:
antidiarree, ontslakkent, bindend, laxatief

Toepassingen:
Het gebruik van Darmmanagement verbetert de darmpassage en de darmflora. Het helpt te ontgiften (voorkomt toxine vorming).

o.a te gebruiken bij:

 • arteriosclerose
 • constipatie
 • diabetes diarree
 • aambeien
 • hoog cholesterol
 • hoog gehalte triglyceriden
 • spastisch colon
 • psoriasis
 • afslanken en obesitas

Contra Indicaties

Dit middel dient men niet te gebruiken bij plotseling optredende buikpijn zoals bij blindedarmontsteking en afsluiting van de darm.

Actieve delen
Darmmanagement is een bulk vormend laxans en bevat zowel veel vezels als slijmvormende elementen. Darmmanagement zaden bevatten 10 tot 30% slijmvormers.

De laxerende eigenschappen van Darmmanagement komen voort uit het zwellen van de zaden wanneer ze in contact met water komen.

De zo gevormde gelatineuze massa houdt de fecaliën zacht en vochtig. Door het volume worden de darmen aangezet tot samentrekken.

Referenties

• Effects of Psyllium on serum lipids. Am J Clin Nutr. 1998 Mar; 67(3): 367-76

• Moesgaard F, Nielsen ML, Hansen JB, Knudsen JT. High-fiber diet reduces bleeding and pain in patients with hemorrhoids. Dis Colon Rectum 1982; 25:454–6.

• BH Olson, SM Anderson, MP Becker, JW Anderson, Psyllium -Enriched Cereals Lower Blood Total Cholesterol and LDL Cholesterol, but Not HDL Cholesterol … groep van 4 » Journal of Nutrition, 1997

• Alabaster O, Tang ZC, Frost A, Sivapurkar N. Potential synergism between wheat brain and Psyllium: enhanced inhibition of colon cancer. Cancer Lett. 1993; 75:53–58

• Ashraf W, Park F, Lof J, Quigley EM. Effects of Psyllium therapy on stool characteristics, colon transit and anorectal function in chronic idiopathic constipation. Aliment Pharmacol Ther. 1995;9:639–647

• European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP). Psyllii semen: Psyllium seed. Monographs on the Medicinal Uses of Plant Drugs.1999.

 

error: Content is protected !!